-70 butikker. 50 spisesteder. Og over 30 salonger. Det er som om Hamar har 150 små ”turistkontorer” – og der du kan få den gode opplevelsen, sier styreleder i Hamar Sentrum, Eirik Tafjord Løvoll, i anledning Idrettsgalla 2020.
Ribbe og juleknask er godt fortært. Den siste raketten for lengst avfyrt, og den første lørdagen i 2020 starter med et sporty fortegn: Idrettsgalla på Hamar.




Stolthet og engasjement
–Idrettsgallaen kommer hjem igjen i år. Først og fremst betyr idrettsgallaen oppmerksomhet, stolthet og engasjement for byen, sier reiselivssjef i Hamarregionen, Kari Uglem.
Det er lokal mat som vises frem og serveres på gallaen, det er godt vertskap som skal utvises i alle ledd, og det er stort engasjement i byens idrettsliv gjennom aktiviteter på torvet den 4. januar.
-Hele lørdagen skal det være idrettsaktiviteter på torvet med langrenn, hopp, kunstløp, ishockey og dans! Idrettslagene i området står for organiseringen. Det er en kjempeinnsats som gjøres av alle frivillige, sier Kari, som selv har vært aktiv utøver innen både langrenn og friidrett.
Får man ikke vært tilstede, er det likevel muligheter for å følge med:
-Det skal sendes fra Hamar direkte på NRK TV fra 12.00–19.00, kun avbrutt av «Tour de ski» og «World cup slalom». Dette er viktig markedsføring av Hamarregionen, sier Kari.


Fulle hoteller
Alle byhotellene er fulle og for disse er dette en viktig inntekt i året. Restaurantene vil nok også merke pågangen, da det er ventet flere tusen mennesker til sentrum lørdag formiddag og utover.
-Byen ved Mjøsa er en uoppdaget perle for mange. Hamar by har vokst frem som en by med yrende idrettsliv, kulturliv og variert restauranttilbud, sier Kari.




Småbysjarm med storbykaliteter
Og en av dem som har lagt sin elsk på Hamar, er Eirik T. Løvoll. Den opprinnelige sunnmøringen (fra Sykkylven) har i de siste to årene sittet som styreleder i Hamar Sentrum AS (tidl. Hamar Sentrumsforening). Selv er Eirik en av driverne bak butikken ATH Flora Design AS, som er et kjedeuavhengig blomsterbinderi.
-Hamar representerer småbysjarm med storbykvaliteter. Det er kanskje det som er smaken av Hamar. En ting som jeg synes karakteriserer Hamar, er at det er en by på landet, for landet. Oslo prøver å dra landet inn i byen, men vi har det – rett rundt oss, sier Eirik.

Eirik stiller spørsmålstegn ved sekkebetegnelsen ”urbant”, og det man kaller for det urbane liv.
-Behøver det egentlig å bety jag, effektivitet og ”store datamaskiner” – eller kan det like gjerne bety å klare å hente opp og sy sammen kvalitetene til det som er tidløst? Kanskje er det like gjerne å roe ned og nyte dagen?
Med 70 butikker, 50 spisesteder, over 30 salonger, og med kulturtilbud som blant annet involverer to teatre og en kino, er det i alle fall muligheter til å gjøre nettopp det. Nyte dagen. Eller kvelden. Det urbane livet tilsier liv i byen store deler av døgnet. Og ikke minst nå under arrangementet av Idrettsgallaen på Hamar.
Innimellom holdes det også konserter av internasjonal størrelse i byen. Sting og Elton John har for lengst gjestet Stortorvet. Og ikke bare idrettsstjerner, men også selveste Beyoncé, har utfoldet seg i Vikingskipet.

150 ”turistkontorer”
-Alt du kan besøke har egentlig funksjon som et turistkontor – og der du kan få den gode opplevelsen. Det er som om Hamar har 150 små ”turistkontorer”. Alle forretningene, all handel og tjenesteytelse kan gi innsikt i hva Hamar er og står for, sier Eirik.
Det går blant annet på måten du blir møtt på. Mange tilreisende forteller om hyggelig og servicevennlig vertskap på Hamar. De forteller om gjestfrihet og trivsel.
-Mengden med aktører gir deg også en valgfrihet, og det synes jeg er viktig. Miksen av butikker og tjenester er litt tilfeldig, ikke ”designet”, og da dukker det opp mye rart og interessant for kunden. Det gjør byen sjarmerende. Nisjepregede butikker med litt unike ting og god fagkunnskap er typisk for bykjernen. Det skal mye til å ikke finne noe du liker, sier Eirik.
I foreningen Hamar Sentrum AS er man opptatt av å gi kunden Den gode opplevelsen. De har fokus på varehandel, og jobber for å skape et levende sentrum med arrangementer og aktiviteter i innlandets handelshovedstad.
Markedskoordinatoren i Hamar Sentrum inviteres ofte med i møter før viktige arrangementer – som Idrettsgallaen – og kan videreformidle til sine medlemmer hva som skjer. Dermed blir medlemmene matet med informasjon, medlemmene kan forberede seg, og også gi kundene den ekstra servicen i bedriften.
Framsnakking
-En annen ting vi legger veldig vekt på i Hamar Sentrum, er at vi skal framsnakke hverandre. Vi skal vite hva alle driver med, og gjerne også anbefale hverandre hvis det er i kundens interesse. Vi tror på at det å tenke helhet – selv om byen består av mange enkeltstående bedrifter – gjør oss i sentrum attraktive for Hamars kunder og gjester, sier Eirik.
Og det vil tilbys flere attraktive opplevelser i Hamar by. Etter hvert kommer en splitter ny mathall, bare få steinkast fra jernbanen. Det handler om Det gode vertskapet.
