De selger gull. Men står over røkelse og myrra – og slår heller et slag for diamanter. Gullsmed K. O. Liberg og Gullsmed P. Børke representerer til sammen 281 år med kompetanse gjennom generasjoner. Slikt blir det vise (fag)menn av.
Mye kan sies med en hard pakke. Og det merkes hos gullsmedene i sentrumskjernen (inkludert Gullsmed J. Sten Bøe) – spesielt i tiden før jul.
Gullsmed K. O. Liberg
-Vi har et bredt utvalg av gavemuligheter hos oss, særlig når det gjelder smykker. Det er fine ting og i få eksemplarer av hver. Vi fører blant annet merkene Ole Lynggaard og Georg Jensen, sier Klaus Ove Liberg (50).




Det er også lov å være litt romantisk i desember måned.
-Noen lar seg inspirere av jul og nyttår til å fri – og går til innkjøp av en forlovelsesring, sier Klaus Ove.
Og da er det gjerne diamanter det går i. Trenden fra USA har nådd Norge, og forlovelsesringen er stadig oftere en diamantring.
De 4 C`ene
-Vi handler bare med de leverandørene som vi har gode erfaringer med, og skal du ha en kvalitetsdiamant, er det de 4 C`ene som gjelder: Color, clarity, cut and carat weight. De avgjør mye av diamantenes verdi. Diamantene kommer dessuten med egne sertifikater, og det ”strengeste” er GIA-sertifikatet, sier Klaus Ove.
Selv er Klaus Ove utdannet nettopp ved GIA (Gemological Institute of America). Instituttet, som ligger i Santa Monica, California, er verdens mest anerkjente diamantlaboratorium og gemmologiske senter. Med denne kompetansen setter også GIA den internasjonale standarden for verdivurderinger av diamanter og edelstener.
-Tryggheten ved å handle hos meg er at jeg sikrer kunden et produkt til en riktig pris – sånn som markedet er – og det krever litt erfaring, sier Klaus Ove.

Gyldne ferdigheter
Erfaring har Klaus Ove selvsagt også som mangeårig gullsmedmester. Han gikk i lære hos gullsmeden som styrte verkstedet den gang faren, gullsmed Finn Ove Liberg, ledet bedriften. Underveis i læretiden smettet Klaus Ove også inn oppholdet i USA – samt et år i Tyskland, på en fabrikk under produksjon – før svennestykket var en realitet.
-Du kan vel si jeg fikk inn gullsmedfaget med morsmelken, oppvokst som jeg er i denne verdenen – med verksted og pene ting, diamanter, gull og sølv, sier Klaus Ove om familiebedriften – som har gått i arv fra generasjon til generasjon siden etableringen i 1900.

Drivkraften til fjerde generasjon Liberg handler om en genuin interesse for faget. Men også en forkjærlighet for omgivelsene rundt;
-Man får jo et forhold til byen sin, og jeg føler at det fortsatt er plass til noen spesialforretninger her i Hamar Sentrum, sier Klaus Ove.


Gullsmed P. Børke
En annen spesialforretning i bykjernen – og med lang fartstid – er Gullsmed P. Børke.
-Vi er det eldste firmaet i Hamar nå, uansett bransje, og familiebedriften peker helt tilbake til 1857. Vi har holdt på i fem generasjoner og har hatt tilhold i disse lokalene siden 1900, sier Per-Olaf Børke (61).

Men til tross for at Per-Olaf begynte å ”tråkke” bak disken allerede som 15-åring, er han langt ifra lei. Alt som rører seg i smykkenes verden er fortsatt interessant. Han og kona, Berit Brun Børke, plukker ut merker og kolleksjoner de har troen på.
Europeisk design
-Et av smykkemerkene vi fører, er danske Sif Jakobs. Det er smykker som er litt moderne og trendy. Og som Sif Jakobs sier selv – dette er ”affordable jewelry”. Alle steinene er fattet i klør, det er ikke noe som er limt og kvaliteten er ordentlig, sier Per-Olaf.

Andre smykkemerker som Børke har fokus på, er Van Bergen og Gellner. Blant mye annet i et bredt sortiment.
-Van Bergen er selvfølgelig fra Bergen, de har holdt på i mange år og lager smykker av høy gullsmedfaglig kvalitet. De startet i sin tid med smykkelåser, som på den tiden var veldig populært, men har hele tiden hatt sin egen design og uttrykk, sier Per-Olaf.

Perlefint
Og det tyske merket Gellner består av sorte Tahiti-perler i kombinasjoner med diamanter, roségull og gull. Merket selges til ”kjærlighetspriser”. Prissetting av perler har forøvrig en enkel forklaring;
-Når du ser en perle utvendig, så ser du ikke så lett tykkelsen på perlemoren, bare fargen og størrelsen. Da kan man skjære over perlen og registrere hvorvidt belegget er tynt eller tykt. En perle med tynt belegg har ligget kort tid i vann, er skjørt og kan lett bli ødelagt. Men Tahiti-perlene vi selger fra Gellner har ligget noen år i vannet, og har et tykt og fint perlemorsbelegg, sier Per-Olaf.

Diamanter hos Deutsche Gemmologische Gesellschaft
Og Per-Olaf liker kvalitet. Ikke minst også når det kommer til diamanter. Han tok i sin tid tre års utdanning hos gullsmed Homstvedt i Bergen, for deretter å reise til Tyskland i tre år hvor han studerte blant annet gemmologi og diamanter hos Deutsche Gemmologische Gesellschaft (Det Tyske Gemmologiske Selskap).
-I og med at diamanter er min spesialutdannelse så er det jo den varegruppen jeg kanskje har størst utvalg i og har fokus på.

Jeg vil også fremheve en annen dansk smykkeserie som jeg synes er spesiell, nemlig Birdie. Det er litt røffe sølvsmykker med gull og diamanter, og merket har slått godt an, sier Per-Olaf.

Det slår også godt an at stadig nye generasjoner får øynene opp for Gullsmed Børke.
-Vi ser oftere og oftere yngre folk her. Og det virker som om folk ”tar igjen” byen på et vis. Det er veldig positivt, sier Berit.

