«Beauty is in the eyes of the beholder». Og det samme kan vel sies om kunst. Den skal appellere til nettopp deg. Hamars mange kunstgallerier – som for eksempel Galleri EKG, Galleri Sense, Kunstbanken Hedmark Kunstsenter og Galleri Eirik Jeistad – byr på et bredt spekter.
Mot jul er det god aktivitet på kunstfronten. Både i form av (jule)utstillinger og innramming av bilder. Du finner billed-, foto- og brukskunst. Her er en rask introduksjon:
Galleri EKG
-Frank Brunner er den fremste av alle kunstnerne vi har, og nå har vi endelig plass til å ha maleriene hans også på lager. De presenteres ikke i nettbutikken (bare grafikken), men folk kan komme innom, og vi har blant annet kundekvelder for de som er interessert, sier Pirjo Mursu.

Det er dessuten en jubilant i hus hos Galleri EK før jul;
-I år er Norske Grafikere 100 år, og i den anledning holder vi utstillingen ”Eget trykk”. Dette blir også årets juleutstilling, og alle kunstnerne jobber med særegen grafikk, sier Pirjo Mursu.
Giske Sigmundstad er en blant mange anerkjente utstillere, og stiller med maleriske etsninger i et figurativt og fortellende formspråk.
-Giske er veldig spennende, hun lager maleriske etsninger som er veldig kompliserte og lar folk legge sine egne følelser inn i bildene. Giske vil nok gå inn i kunsthistorien som grafiker, sier Pirjo.

En annen grafiker og maler på utstillingen, er Anne Kampmann. Stilen er karakteristisk, og det er natur og dyrets og menneskets forhold til naturen som er et gjennomgående tema.
–Anne er en fremragende kunstner. Hun har en god karriere og er her fra distriktet – selv om hun opprinnelig er dansk, sier Pirjo.

For mer info om grafikk i forbindelse med utstillingen ”Eget trykk” (link til Marianne Broberg): https://www.galleriekg.no/blog/eget-trykk
Galleri Sense kunstgalleri og rammeverksted
Mange kunstnere i stallen er det også hos Galleri Sense. Galleriet fungerer som en arvtaker etter Galleri Hervold.
-Jeg profilerer mange anerkjente kunstnere, for eksempel Elisabeth Werp, Per Fronth, Frank Brunner og Terje Resell, sier Terje Pedersen.
Ved første øyekast kan Resell`s kunst virke enkel. Men Pedersen opplever til stadighet at Resell`s kunst fester seg hos folk. At de blir fascinert av uttrykket – som gjenspeiler mennesket.

En annen kunstner med et godt grep om publikum, er Ørnulf Opdahl.
-Ørnulf Opdahl er en av de store, og arbeidene hans med kystlandskaper har gitt Opdahl omtale som en stor romantiker i norsk Samtidskunst, sier Terje.

Som norgesmester i innramming er Terje dessuten mer enn gjennomsnittlig bevisst på hva rammen kan gjøre for et bilde;
-Det er mange som velger å bruke noen kroner på kunst etter å ha renovert hjemmet sitt, og for å få den totale helheten. Innramming er som kunst, og må tilpasses bildet. Kunder kommer hit for å få veiledning og den servicen de fortjener.

Kunstbanken Hedmark Kunstsenter:
-Før jul inviterer vi alle de lokale kunstnerne som er medlemmer av Bildende Kunstnere Hedmark og Norske Kunsthåndverkere Øst-Norge til å levere arbeider til julebutikken. Og i år har vi fått veldig mange bilder, også fra noen nye kunstnere, sier Anja Christina Granbakken.
En av disse nye er Elena Abessinova Bentzen, som opprinnelig er fra Kiev. Hun leverer trykk og tegninger med en levende strek og masse detaljer. Etter å ha illustrert to barnebøker i sin tid ble Elena invitert til å stille ut i et sveitsisk kunstgalleri. Deretter ble hun kunstner på heltid.

Levende – og litt organiske – er også tegningene laget av tyske Tina Mareen Buddeberg. I tillegg har hun laget lykter med tegninger på.
-Tina holder til i Sollia i det hun kaller Dream Valley, eller Drømmedalen kunstgård. Å være der er også som en slags kunstopplevelse, sier Anja.

Landlige omgivelser preger også Geir Brohjems minimalerier i olje.
-Motivene er fra utsikten rundt Ingeborg Refling Hagens hjem, Fredheim i Tangen. De er som små postkort, sier Anja.

Ønsker man å smykke ut andre ting enn vegger, finnes det flere muligheter i kunstbutikken.
-I tillegg til små og store bilder – laget av mange forskjellige kunstnere – har vi også kunsthåndverk som keramikk, glass og smykker. Vi har fått inn mye forskjellig, og det er muligheter for fine julegaver her – som også er unike. Følg oss gjerne på sosiale medier som Facebook og Instagram, sier Anja.
GALLERI EIRIK JEISTAD
-Du ser et bilde, og det skjer noe. Det er den beste opplevelsen du kan få, sier Eirik Jeistad.
Han er fotograf og med eget studio. Mye av drivkraften bak selve galleriet er ren og skjær idealisme. Det kommersielle kommer i annen rekke.
-Dette galleriet drives av kjærlighet til fotografiet. Ikke bare for min del, men for alle fotografer som skal ha et sted å vise bildene sine på, sier Eirik.
Sine egne kunstfoto regner han for å være abstrakte. Laget til for hånd i mørkerom.
-Når jeg tar mine kunstbilder er det at jeg må finne ro i sjela. Jeg finner ”hverdagslige” motiver, som ingen ser, og som fortjener oppmerksomhet. Så gir jeg dem en slags følelse, sier Eirik.

En sterk følelse var det også å jobbe med alopecia-utstillingen. Sannsynligvis den mest profilerte utstillingen av galleriets totalt åtte så langt – på to år. Prosjektet havnet på NRK, i beste sendetid. Men Eirik går ikke bare ”solo”.
-Jeg har bilder fra tre fotokunstnere – og meg selv. Martin Riggenbach tar gatefoto, og sveitseren har gjerne noen komiske innslag i sine bilder. Bildene er fra byer, som for eksempel New York.

Også er det Morten Leine. Mannen reiser land og strand rundt. Tar bilder av sand – men med et sofistikert uttrykk.

-Interessante uttrykk blir det også når fotograf Aage Villy Skaret tar bilder uten motiv. Han bruker bare fingrene til å leke med lyset, sier Eirik.

Og det er bare å kontakte Eirik for å se de forskjellige bildene i galleriet, også utenom utstillinger;
–Det er etter drop-in metoden.