Vi besøker det eldste serveringshuset i Hamar Sentrum som fortsatt står oppreist – Stallgården.
Historien om Stallgården strekker seg tilbake til 1849 - for øvrig samme året som Hamar fikk Bystatus.
Bakermester Carl Stuve startet da serveringsvirksomhet, som raskt ble et serveringssted for bøndene i distriktet. I 1860 startet man hotellvirksomhet med staller i bakgården hvor tilreisende gjester satte fra seg hestene sine. Det gjorde også bonde-sønner rundt omkring i distriktene som gikk på gamle Hamar Katedralskole. I 1866 døpte man konseptet til Opplandske Hotell. 1906 ble Opplandske Hotell kjøpt av Ludvig Aaseth som fikk kjøpt stedet av Hamar Bryggeri som den gang eide stedet. Ludvig eide Opplandske til sønnen Tor Wad Aaseth tok over i 1952. I 1952 åpnet også uteserveringen i bakgården der hestene hadde stått, og uteserveringen fikk derfor navnet Stallgården – et navn som etterpå ble overført til hele stedet.
Først i 1989 gikk Stallgården ut av Aaseth-familiens eie. I 1991 tok Tom Haakonsen over Stallgården første gang. I juni 1993 åpnet Stalloftet og den historien kjenner de fleste - en gedigen suksess over 4 etasjer og det største restauranthuset mellom Oslo og Trondheim, den gang. Opp til 140.000 solgte liter øl pr. år på det meste, sier sitt for de som kan noe om sånt.
Tom solgte driftsselskapet 31.12.1999 og to år senere solgte han eiendommen til Tema Eiendom i 2001.
20 år senere - i 2021, kjøpte Credogruppen og brødrene Tom og Truls Haakonsen tilbake eiendommen. 15.oktober 2022 åpnet Stallgården Hamar AS igjen som bar og restaurant. I mars 2023 flyttet også Tom og Credogruppen inn igjen i de flotte kontorlokalene hvor Stalloftet tidligere hadde sin storhetstid.
Bakgrunnen for at eiendommen igjen fant veien tilbake til Tom og Truls i 2021 bygger nok på at det nok smertet litt at eiendommen sto der nærmest ubrukt. Stallgården var i tillegg stedet hvor Credogruppen – den gang Opplandske Restauranthus Stallgården AS – ble stiftet for nøyaktig 34 år siden. Det ble på en måte en slags markering av å komme «hjem igjen». Vi andre skal være utrolig glad for engasjementet og brødrene Haakonsen sin lidenskap for å skape liv i Stallgården igjen, og for at de også tok med seg flinke folk i driftsselskapet. I dag utgjør Haakonsens ¼ av et 4-kløver som eier driftsselskapet Stallgården Hamar AS. Etter kun 2 år er vi tett på 20 millioner i omsetning, med grønne tall, og pilen peker videre oppover – og utover.
I år tar man også gamle Haven tilbake med ny uteservering og servering av blant annet soft-is som har vært en identitet og historie i seg selv for gamle Stallgården. Så har man også planer for ny utnyttelse av Haven på sikt som dreier seg mer i retning om å bygge en hotell-del igjen, og ta tilbake et konsept rundt gamle Opplandske Hotell i et moderne uttrykk. Da får man utnyttet de fasilitetene man nå faktisk har brukt relativt mye penger på å bygge i dagens konsept, så som storkjøkken, restaurant, bar og fasiliteter som normalt sett vil være en del av et hotell. Spennende planer som har noen antikvariske utfordringer helt klart, men som langt fra er uløselige. Det handler om å tilføre mer bruk og mer omsetning på eksisterende installasjoner, og utnytte potensialet i eiendommen til det fulle. Her spiller gårdeierens kommersielle eiendomskompetanse selvfølgelig en viktig rolle, noe som er viktigere enn bare romantiske ideer om konsepter som kanskje viser seg å ikke være drivverdige. Så får vi se om skissene som foreligger en dag ser dagens lys i virkeligheten. Vi har smugtittet – og vi krysser fingrene.
Stallgården oppfattes kanskje først og fremst som et spisested, med rette. Kjøkkensjef og Daglig Leder Odd Kåre Brendemoen ble håndplukket til oppgaven, og kunnskapen om moderne tradisjonsmat, kokkekunst, foredling og bruk av lokale råvarer gjenspeiler både meny og kvaliteten på maten. De tilhører det ypperst i Hamar uten tvil, og stadig flere finner tilbake til Stallgården, igjen og igjen.
Bemerkelsesverdig imponerende og også en viktig del av økonomien på Stallgården er at det er svært lite som finner veien til matavfallet på Stallgården. Dette er en av Brendemoens mange kjepphester på kjøkkenet, og en viktig medvirkende årsak til økonomien i prosjektet - så langt.
Men man jobber for at baren på Stallgården også skal oppfattes som det den er - en trivelig bar. For det er det virkelig. Ikke bare et sted å besøke før og ettermiddag på huset, men et sted det er behagelig og «dette innom», få servert gode varer og god service i behagelige omgivelser. Man får også maten servert i baren, om man ønsker en mer uformell omgivelse til måltidet. Vi må bare fortsette og oppfordre flere til å prøve, det er nok fortsatt bare litt «uoppdaget».
Tom er 100% gårdeier sammen med bror Truls gjennom Credogruppen, og som tidligere sagt også ¼ eier i driftsselskapet Stallgården Hamar AS. Der eier også Odd Kåre Brendemoen ¼ del, og det blir jo naturlig å spørre om Daglig Leder Brendemoen føler at han på en måte har tilliten fra den gamle ringreven Haakonsen. Nå tror jeg gudbrandsdølen hadde vært «tøff» nok til å si nei hvis det var tilfelle, så enda mer gledelig er det å erfare at det ser ut til at arbeidsfordelingen på Stallgården fungerer 100%. Haakonsen skryter av at driftsselskapet og hva de har klart å få til på to driftsår. Han forteller at de i fellesskap har justert litt underveis, og at Brendemoen & co. tar signaler - og gjennomfører. Det er et godt teamwork av fornuft og følelser.
«Vi lager alt fra bunn, vi gjør alt skikkelig. Vi bruker og gjenbruker, og vi leverer skikkelige porsjoner. Du får biff, du får fisk og du får saftige kyllingklubber. Du får blåskjell og du får deilige salater, og vi serverer gode drikkevarer. Og vi er ikke noe dyrere enn andre, og vi står 100% for varene vi leverer» - summerer Odd Kåre.
Stallgården driver fortsatt i en prosess hvor man setter et konsept, og kanskje vil man – og skal man – alltid være åpen for at konseptet kan være i forandring på ett eller annet nivå.
Stallgården tok så til de grader tilbake julebordsmarkedet i 2024, og man ser jo full utnyttelse av huset i slike tider. Det gleder herrene Brendemoen og Haakonsen, og bookingene for 2025-sesongen er langt avgårde allerede.
Men først skal Stallgården gjennom viktige sommermåneder på den flotte uteserveringen på Stortorget, den nye uteserveringen i gamle Haven og et flott konsept og meny inne på Stallgården.
Tom funderer videre på eiendomsutnyttelse i kombinasjon med konseptutvikling, Odd Kåre fordyper seg i nye muligheter på kjøkkenet som gjerne starter hos en lokal bonde i Gudbrandsdalen. Sammen har de kvaliteter og erfaring nok til å være riktig rustet for at Stallgården skal vokse videre – og riktig.
Vi støtter opp og er glade for at Stallgården er en del av fellesskapet i Hamar Sentrum AS hvor vi alle bidrar så godt vi kan til å sette enda flere fotavtrykk i sentrum -og øke handelen. I den forbindelse er det bare å oppfordre til å besøke Stallgården igjen. Nå får man endelig også kjøpt soft-is igjen – i Hamar sentrum.
Espen Bjørkheim
Hamar Sentrum AS
Registrer din epost nedenfor.
Få tilsendt tilbud fra unike butikker og bedrifter i fine Hamar sentrum.